Att bo i studentbostad

När man planerar att bo i studentbostad är det fullt förståeligt att man kan ha en rad frågor om detta, för studentbostäder skiljer ju sig från de vanliga bostäder som man bott i, fram till att man börjar plugga och i regel flyttar hemifrån, på en rad olika sätt. I denna artikel ska vi därför försöka svara på några vanliga frågor som gäller just studentbostäder, för att du förhoppningsvis ska ha färre frågor när vi är klara.

Hur får man en studentbostad?

Detta beror lite på var det är man ska plugga. I de större studentstäderna kan det nämligen finnas en rad olika instanser som man kan vända sig till för att få en studentbostad, men på mindre orter har man kanske inte lika många olika instanser att välja mellan. På många mindre orter har man å andra sidan mindre konkurrens om de studentbostäder som finns, så det är inte alltid säkert att det är lättare att få en studentbostad i en större stad. För de flesta orter rekommenderas det att man ställer sig i kö för en studentbostad i så god tid som möjligt, eftersom det kan ta tid att få en studentbostad, även på mindre orter.

Studentbostad

Det du ska göra är därför att leta upp de studentbostadsföretag som finns på den ort där du vill plugga, och sedan ställa dig i kö hos dem, så tidigt du bara kan.

 

Vad kan man då få för typ av studentbostad?

Även detta beror på var det är man kommer att plugga, då samma utbud inte finns på alla orter. På de allra flesta orter kan man dock hyra ett korridorrum, en studentetta eller en lägenhet tillsammans med andra studenter, och detta är också de vanligaste boendetyperna för studenter. Tänk på att du behöver en hemförsäkring när du flyttar till ett nytt boende, detta gäller även studentbostäder.

 

Vad är bäst?

Det beror på väldigt många faktorer, så det är svårt att ge ett generellt svar på detta. Några av de saker man bör försöka ha i åtanke om man ska fatta ett beslut gällande detta är dock:

  • Vad man har för budget, eftersom de olika boendetyperna kostar olika mycket.
  • Hur bekväm man är med att behöva bo nära andra personer.
  • Var boendet är beläget. Många studentkorridorer ligger t.ex. närmare studiesätet än vanliga lägenheter, vilket gör att de kan vara att föredra över de vanliga lägenheterna på grund av det.

 

Ställs några särskilda krav på den som vill hyra ett studentboende?

Ja, för att få flytta in i en studentbostad måste man i regel vara antagen till en utbildning på denna ort. Dock kan man i vissa fall ställa sig i bostadskön för studentbostäder medan man väntar på antagningsbesked, men inflyttning blir i regel endast aktuellt om det är så att man blir antagen till en utbildning. Dessutom måste man i allmänhet klara av ett visst antal poäng i skolan för att få ha kvar sitt boende under flera terminer. Exakt hur många poäng man måste klarar beror dock på boendet man har, så kolla upp detta mer exakt hos den uthyrare du hyr av.